Historie van Nyenburg 1880

Dat boerderij Nyenburg 1880 er als een van de laatst overgebleven stolpen in Alkmaar nog is, mag bijzonder worden genoemd. Een gemeentelijk monument waar u geweest moet zijn.

 

Ondanks de komst van het industrieterrein Boekelermeer in Alkmaar is deze boerderij altijd bewaard gebleven. Midden in de Randstad, maar nog steeds met ruimte voor de natuur. De gemeente en de ontwikkelaar hebben een compromis kunnen sluiten. De prachtige polder moest dankzij de industrie verdwijnen, de boerderij en een groot stuk natuur bleven.

 

Er is in en rondom Nyenburg 1880 van alles te beleven. Zie hoe de Piramide van Noord-Holland er van de binnenkant uitziet. Wat voor vakmanschap er voor nodig is om dit soort monumenten te bouwen. Herken het dubbele vierkant en de enorme afmetingen van de boerderij, ruim dertien meter hoog. Spot de fazanten, de ganzen, de imker met eigen lokale honing. Vis in het complexe stelsel van waterwegen met al zijn hoogteverschillen. Of, afhankelijk van de jaargetijden, maak een mooie selfie in het bollenveld.

 

De boerderij is in 1880 gebouwd voor de boerenfamilie Berger. Het was een veehouderij. Destijds viel het nog onder Heiloo. In de jaren zestig werd de A9 aangelegd. De boerderij valt daardoor nu onder Alkmaar, zonder van plek te hebben gewisseld.

 

Ontdek als Noord-Hollander de verhalen van Nyenburg 1880, of geniet als niet-Noord-Hollander van wat de plaatselijke natuur te bieden heeft. Er zijn meerdere omliggende locaties waar een arrangement mee valt te combineren: neem bijvoorbeeld ook een lunch of diner bij bijHuub of maak kennis met de energietransitie bij Cirqulus.

 

Een standaard verblijf kan, maar natuurlijk is ook maatwerk mogelijk.